3 bijzondere themabijeenkomsten

Door Arthur Nijsten en Ghislaine Mommer

 

Tijdens deze telkens 2 uur durende bijeenkomsten worden de volgende 3 onderwerpen toegelicht:

  • 1. Het afscheid en de uitvaart: hierbij wordt besproken wat je kunt doen voor een overlijden. Welke mogelijkheden zijn er om jouw wensen te bespreken en eventueel vast te leggen. Wat te doen na een overlijden? Wat kan, mag en moet er gebeuren ter voorbereiding op een persoonlijk afscheid. Hoe ziet een persoonlijke uitvaart uit? Welke mogelijkheden zijn er omtrent begraven of cremeren?
  • 2. Rouwverwerking: rouwen, wat is dat eigenlijk ? Welke rouwtaken heb je te doen om goed verder te kunnen? Hoe ziet het rouwproces bij kinderen er uit en hoe kun je ze hierbij steunen? Wat is belangrijk bij de ondersteuning van ouderen in rouw?
  • 3.Positieve gezondheid en omgaan met verlies: Positieve gezondheid is een nieuwe benadering binnen de gezondheidszorg die niet de ziekte, maar een betekenisvol leven van mensen centraal stelt. In deze derde thema-bijeenkomst wordt besproken wat positieve gezondheid is en hoe het een rol kan spelen bij afscheid en rouwverwerking.

De bijeenkomsten hebben een (inter)actief karakter; met de aanwezigen zal gesproken worden over hoe zij omgaan met boven beschreven onderwerpen. Op deze wijze wordt de bijeenkomst heel persoonlijk, mooi en bijzonder. De deelnemers gaan naar huis met een hele bagage aan ideeën over mogelijkheden bij een persoonlijk afscheid, de (eigen) rouwverwerking en hoe kun je Positieve Gezondheid inzetten om jezelf en/of de ander te ondersteunen bij het omgaan met verlies.

Muziek zegt meer dan 1000 woorden. Daarom klinkt er vaak muziek tijdens belangrijke momenten. Zo ook bij huwelijken en uitvaarten. Een lezing over afscheid en verlies zorgt met live muziek ook voor een extra dimensie. Het gaat immers rechtstreeks van het ene hart naar het andere hart. En dat is precies waarom Arthur Nijsten GLine vroeg om mee te werken aan deze thema-bijeenkomsten.

Een heel bijzondere en waardevolle toevoeging is dan ook de muzikale omlijsting door Ghislaines Mommer. Zij begeleidt zichzelf op de piano tijdens het zingen op diverse momenten van de themabijeenkomsten. De liederen zijn speciaal afgestemd op de thema’s van de bijeenkomsten.

De bijeenkomsten worden ondersteund met een PowerPoint presentatie.

Arthur Nijsten is de gespreksleider. Hij heeft veel ervaring met het begeleiden van mensen bij een afscheid en de uitvaart. Tevens is hij opgeleid tot begeleider bij rouwverwerking.

www.uwgidsbijafscheid.nl

Ghislaine Mommer is zangeres. Zij is gespecialiseerd in Franse Chansons en geeft vaak concerten door heel Limburg. Tevens zingt zij Limburgstalige repertoire met het trio L3.

www.glinemusics.nl

Voor meer informatie over de 3 bijeenkomsten: Arthur Nijsten 06 533 658 65